Nieuwe iPad 3 versus Asus Transformer Prime

ipad-3-versus-asus-transformer-prime

Hoewel de verkoopaantallen suggereren dat de iPad – welk type dan ook – geen concurrentie te duchten heeft van andere tablet PC’s, is dit natuurlijk niet helemaal waar. Met name Android tablets hebben het afgelopen jaar een flinke inhaalslag gemaakt. En waar lange tijd geruchten de ronde deden over een quad core processor in de nieuwe iPad 3, was het Asus met haar Transformer Prime tablet die daadwerkelijk als eerste een quad core apparaat in de schappen had liggen. Veel reviewers prezen de Transformer Prime dan ook als verreweg de beste Android tablet – de tablet die nu het Android stokje moet overnemen van de inmiddels al weer wat oudere Samsung Galaxy Tab 10.1.

Voor ons is het dus volkomen logisch om de Transformer Prime en de nieuwe iPad 3 eens met elkaar te vergelijken.

Specificaties

Wie is er goed in wat, en hoe verhouden beide apparaten zich tot elkaar? Laten we eerst de getallen maar eens op een rijtje zetten:

Transformer PrimeNieuwe iPad 3
Transformer PrimeNieuwe iPad 3
iPad 2iPad 3
Afmetingen263 x 180.8 x 8.3 mm241.2 x 185.7 x 9.4 mm
Gewicht586 gram
662 gram
Beeldscherm10.1 inch
IPS TFT
800 x 1280 pixels
149 pixels per inch
9,7 inch
IPS TFT
1536 x 2048 pixels
264 pixels per inch ('Retina')
Geheugen1024 MB RAM
32/64 GB opslag
SD slot
1024 MB RAM
16/32/64 GB opslag
ProcessorNvidia Tegra 3
Quad Core Cortex A9
1.3 GHz
Apple A5X
Dual Core Cortex A9
1 GHz
Grafische processorGeForce
12 Core GPU
PowerVR
SGX543MP4
Quad Core GPU
CameraAchter:
8 megapixel

Voor:
1,2 megapixel
Achter:
5 megapixel iSight

Voor
0,31 megapixel
Batterij5100 mAh11560 mAh

Onder de motorkap

Puur afgaande op de technische specificaties lijkt het de Transformer Prime die het op veel vlakken ‘wint’ van de nieuwe iPad 3: een quad core processor, een grafische processor met 12 – ja, twaalf! – kernen, een lager gewicht, een dunnere body, zelfs een betere camera (qua megapixels). Natuurlijk kan het scherm van de Prime niet tippen aan het Retina display van de iPad, welke laatste ruim 3x zoveel beeldpunten biedt op een iets kleiner schermoppervlak. Het resultaat: de pixeldichtheid – lees: scherpte van het beeld – van de iPad is zo’n 70% hoger. Ook de batterij van de iPad is ruim twee keer zo groot als dat van de Prime – maar met zoveel meer pixels is dit geen overbodige luxe.

Echter, wanneer we beide apparaten aan praktijktests blootstellen blijken de verschillen wat minder zwart-wit te zijn dan de specificaties doen vermoeden.

Als het op pure rekenkracht aankomt blijkt de Prime inderdaad sneller: de quad core Tegra 3 processor verslaat de Apple A5X ruim. De grote verrassing echter, blijkt als de grafische kracht gemeten wordt: de quad core GPU van de A5X veegt de 12 grafische kernen van de Tegra 3 van tafel. Het verschil is bijna een factor 5: dus zelfs als we bedenken dat de iPad 3 drie keer zoveel pixels moet aansturen, is de marge nog ruim te noemen. De hoge resolutie van de iPad gaat dus niet ten koste van de snelheid – in ieder geval niet in vergelijking met de Transformer Prime.

Camera

Op camera gebied heeft Apple een flinke stap vooruit gemaakt met de vijf megapixel iSight camera. Echter, de Prime had al eerder een acht megapixel camera in de aanbieding. Welke van de twee mooiere foto’s maakt is moeilijker te zeggen. Onze indruk is dat de foto’s van de iPad volledig ingezoomd minder ruis lijken te bevatten. Hieronder vind je twee foto’s van elk, om tenminste een snelle indruk te krijgen van beide camera’s.

Eerste de Transformer Prime:

Dan de nieuwe iPad 3:

Opslag

Een mogelijkheid van de Transformer Prime die we niet in de nieuwe iPad 3 terug vinden is de uitbreidbare opslagcapaciteit. De Prime beschikt over een slot om zelf SD geheugen bij te plaatsen. Voor sommige mensen is dit een essentiële feature, maar uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste mensen zo’n slot nooit gebruiken, zelfs al hebben ze de mogelijkheid.

Maar zelfs al zetten we alle specificaties op een rijtje: het grote verschil tussen de nieuwe iPad 3 en de Transformer Prime blijft toch het ‘eco systeem’ waar de tablets deel van uitmaken. De Prime is een Android tablet, en biedt dus Android apps in de Android Markt – sinds kort Google Play genaamd. Op de iPad vinden we uiteraard iOS, met de daarbij behorende mogelijkheden. Duidelijk is dat Android op dit moment nog een straatlengte achterloopt op het gebied van beschikbare apps voor tablets: het zijn er minder, ze zijn lastiger te vinden, en ze zijn niet altijd even goed geoptimaliseerd voor bijvoorbeeld de quad core processor van de Prime. Wint de iPad het dus van de Transformer Prime het op app gebied? Deze vraag kunnen we met een volmondig ‘ja’ beantwoorden, al zal de kloof de komende jaren minder gaan worden.

Batterij

Ondanks het feit dat de nieuwe iPad over een ruim twee keer zo grote batterijcapaciteit beschikt als de Transformer Prime, gaan beide tablets zo’n tien uur mee voordat ze aan de oplader moeten. De nieuwe iPad heeft de capaciteit dus simpelweg nodig om het scherm van stroom te voorzien. Aan de andere kant: het Retina scherm zorgt er niet voor dat je de iPad 3 minder lang kunt gebruiken.

Conclusie

De Transformer Prime houdt de iPad op een aantal gebieden aardig bij. De Prime beschikt over een snelle processor, die echter niet kan verbloemen dat het apparaat het grafisch mijlenver aflegt tegen de nieuwe iPad 3. Het resultaat is dat het beeld op de iPad scherper is zonder op enig ander gebied voor een tragere gebruikservaring te zorgen. Op camera gebied doen beide tablets niet voor elkaar onder, en onze voorkeur voor de iSight camera is hooguit subjectief te noemen.

Daar tegenover staat dat de Prime dunner is en, belangrijker, zo’n honderd gram lichter. En hoewel over uiterlijk niet te twisten valt – over design hebben we het bewust niet gehad – is een lichtere tablet een tablet die je langer met een hand kunt vasthouden.

Maar de grote troef van de nieuwe iPad 3 is nog steeds iOS en de bijbehorende apps, waarvan er simpelweg veel meer zijn dan voor de Prime – of beter gezegd: waarvan er veel meer zijn die juist voor gebruik op de iPad geoptimaliseerd zijn.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de Asus Transformer Prime wordt het goed zoeken. Hoewel het de krachtigste Androit tablet van dit moment is, lijkt het wachten op de nog niet verkrijgbare en nog nieuwere Asus Transformer Infinity. In veel winkels is de Prime daarom op dit moment uitverkocht, en moeilijker leverbaar. Bijvoorbeeld bij PDAShop vind je de 64 GB versie nog voor 629 euro (HIER). Voor de prijzen van de nieuwe iPad 3 kun je uiteraard HIER terecht.

(met dank aan LaptopMag, GrandMaxGeekValley, AnandTech, PCMag en Engadget)

Geef een reactie

*